Fietstips

Veel fietsen komen in de winter nauwelijks buiten en staan in afwachting van het betere weer in een schuurtje te wachten. Na een lange winterstalling is het belangrijk om je fiets op een aantal punten goed na te lopen, voordat je er weer mee de openbare weg op gaat. Ook wanneer de fiets wel het hele jaar door intensief wordt gebruikt, is het belangrijk om de fiets goed te onderhouden en zo nu en dan een aantal controles uit te voeren.

Hieronder volgen een aantal tips om lekker en veilig de fiets op te stappen. De onderhoudtips zijn richtlijnen en dienen te worden aangepast naar gebruik en omstandigheden.


Poetsen van de fiets
Spoel je fiets grondig af. Zorg dat de fiets daarna goed droog is en poets hem na met een droge doek. Vergeet ook de velgen en spaken niet. Controleer het lakwerk van het frame en wrijf de fiets in met speciale fiets(glans)olie of siliconenspray.

Controleren van de banden
Controleer de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken. Verwijder eventueel het vuil met een (schuur)sponsje. Check of de banden nog voldoende profiel hebben en of ze goed op spanning zijn. Een fietsband van een gewone fiets heeft een spanning nodig van 3,5 tot 4 bar. Een band met een grover profiel geeft meer grip.  

Het smeren van de fiets
Maak de ketting met behulp van een oude tandenborstel met een speciale ontvetter schoon. Smeer de ketting van de fiets in met bijvoorbeeld kettingvet en draai hem helemaal rond om het smeermiddel goed te verspreiden. Smeer naven, trapas, balhoofdonderdelen en pedalen in met lagervet.

Controleren van boutjes en moeren
Controleer of alle boutjes en moeren nog goed vastzitten en vet ze in met vaseline. Vervang zo nodig de roestige exemplaren.

Controleren van de verlichting
Natuurlijk wil je in het donker veilig fietsen. Controleer daarom of de verlichting nog functioneert en of deze goed zichtbaar is.

Controleren van remmen
Controleer of de remmen nog goed werken. Let ook op versleten remblokjes en remkabels. Smeer de draaipunten en veren van de remmen in.

Eén keer per jaar

  • Verwijderen van de zadelpen, stuurpen en pedalen, om te voorkomen dat deze vast komen te zitten.
  • Heb je versnelling op je fiets? Verwijder dan de derailleurwieltjes uit de derailleur en maak deze goed schoon.
  • Controleer of er geen spelling in de naven zit. Draai de naven niet te vast aan, omdat het de rolweerstand verhoogt. Te los is ook niet goed, omdat dan de slijtage groter is en er vuil in de naven kan komen.Algemene tips

  • Zet je zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Zo kom je goed bij de grond en voorkom je valpartijen.
  • Je fiets gaat langer mee als je hem binnen stalt, liefst op een warme en droge plaats.
  • Fiets je door (landelijk) gebied waar het pikdonker is? Zorg dan voor sterke verlichting, zodat de
  • auto's je goed zien en je zelf beter zicht hebt.
  • De laatste jaren zijn winterbanden voor de fiets steeds meer in trek. Ze geven grip bij sneeuw en ijs.

Sluiten

Deze winkel maakt gebruik van cookies, zodat we uw ervaring van onze webshop kunnen verbeteren. Meer informatie.