De ontwikkeling van de motoriek bij kinderen, kun je op een hele eenvoudige manier stimuleren. Er is namelijk bijzonder veel leuk speelgoed te bedenken, waarmee kinderen al spelende motorisch kunnen leren. Oftewel; motorische vaardigheden oefenen en dan ook nog eens met plezier! We geven een aantal tips:

Wat is motoriek
Met ‘motoriek’ wordt het vermogen om te bewegen bedoeld. En bij kinderen is de motoriek voortdurend in ontwikkeling. Je hebt grove motoriek, waarbij het gaat om dingen als rollen, lopen, springen en gooien. En we kennen de fijne motoriek, waarmee bewegingen als grijpen knippen en schrijven worden bedoeld.

Grove motoriek: Leren lopen
Oefenen om los te lopen, doen kinderen met bijvoorbeeld een loopwagen. Je kleintje loopt dan helemaal zelf, waarbij hij of zij de stang van de loopwagen gebruikt voor het vinden van balans. Kinderen leren op deze manier zelf voelen hoe zelfstandig lopen werkt. Ook een poppenwagen met een verstelbare duwstang kan hier trouwens prima voor worden gebruikt!

Grove motoriek: Leren gooien en vangen
Oefenen met balvaardigheid. Voor jonge kinderen speel je met een grote en zachte bal. Deze is veel gemakkelijker vast te houden en te vangen en biedt zo uitstekend oefenmateriaal. Spelen met een bal leert kinderen beetje bij beetje steeds meer. Eerst vasthouden, rollen en vangen. Maar ook gooien en weer later zelfs richten.

Grove motoriek: Oefenen met balans
Oefenen met balansvaardigheden, doen kinderen met speelgoed zoals een loopfiets. En wanneer ze wat groter worden met bijvoorbeeld stelten, loopklossen en weer later een skateboard.

Fijne motoriek: Knutselen
Bij de fijne motoriek denken we al snel aan knutselen. En dat is ook niet gek. Want door te tekenen, knippen, prikken en plakken, ontwikkelen kinderen inderdaad een steeds verfijndere motoriek.

Fijne motoriek: Oefenen met de oog-hand-coördinatie
Het gecoördineerd gebruiken van de handen, oefenen kinderen ook bij bijvoorbeeld het spelen met de blokken. Of wat dacht je van speelgoed in de categorie vormen & sorteren?

En ook in bijvoorbeeld de speelkeuken kan volop met de oog-hand-coördinatie worden geoefend. Denk maar aan houten etenswaren die gesneden moeten worden. Voor grotere kinderen is speelgoed als een diabolo geschikt.

Veel speel- en oefenplezier!